Narozeninový Kraxenberg

| 1 Comment

Tohle byla narozeninová oslava podle mého gusta. Tam, kde to mám nejraději, s tou, kterou mám nejraději. Po 6 letech letech jsme si s Kristinkou zajeli zalézt do hor a bylo to zase skvělé, jako kdysi. Ještě před měsícem jsem neměl ani ponětí o existenci hory jménem Kraxenberg, přesto jsem tu v takto krátké době už podruhé – tentokrát jsme vybrali lezeckou linku Kleines Paradies V+/350 m.

Kdo si počká,… znáte to. O tři děti bohatší a o nějaký ten nerv chudší jsme se dočkali a díky zlatým babičkám jsme mohli koncem července opět vyrazit. Z různých možností se Kristince nejvíc zamlouvalo lezení a tak jsme vybrali blízké Totesky a čerstvě objevenou jižní stěnu Kraxenbergu. Kleines Paradies by měla být plezírová populárka, což v kontextu této doliny znamená, že už to přelezl i někdo jiný, než autoři cesty. Info v němčině a topo najdete zde.

V Toteskách svítá a my už mašírujeme

Ještě večer dojíždíme na konec údolí Stodertal, zaparkujeme u hostince Baumschlagerreith, kde je lidové parkovné a smí se stát i přes noc. S prvním světlem sebereme saky paky a jdeme směrem k sedlu Salzsteigjoch. U Poppenalmu pohodlná cesta rychle mizí a začíná stopovačka do bočního údolí s podobným jménem Schobertal.

U Poppenalmu odbočujeme z turistické a začínáme bojovku
Kombinací skautských dovedností a navigace pomocí mapy.cz se probíjíme do údolí Schobertal

O co je to víc do kopce, o to je horší terén. Hlavně v suti se jde chvílemi dost nepříjemně, tu a tam lehce bloudíme, pak zas náhodně najdeme nějakého toho mužíka. Ne všechny cestičky na mapě odpovídají realitě. Dneska má být vedro a je to cítit už takhle ráno. Naštěstí nás brzy přivítá příjemný stín modřínového lesa, ve kterém je navíc ukrytá kouzelná studánka. Ta nás zachrání hlavně při sestupu.

V kouzelném modřínovém lese
Proto kouzelném
Severní stěny Brieglersbergu
Závěr doliny Schobertal. Leze se všude, my míříme doprava.
Další odporné suťáky nad kouzelným lesem

Jen neradi opouštíme bezpečí a pohodlí lesa, ale nakonec se za další půlhodinku probijeme sutí pod stěnu a relativně snadno najdeme i námi vyhlídnutou linii. Davů se tady bát nemusíme, první lidi potkáme zase až dole u auta. Pospíšit bychom si ale měli kvůli hrozícím odpoledním bouřkám a tak bez dalšího rozjímání začínáme lézt.

Za 2,5 hodiny jsme s překvapením opravdu našli nástup.
V úvodní délce Kleines Paradies

Úvodní kout je dle předchozího upozornění na pár místech rozchrastaný, ale i tak je to pěkné lezení. Štandy jsou přichystané, stačí provázat, ale po cestě je dobré založit i něco svého. Na 50metrové délky jsou k dispozici 2-3 nýty. My vzali sadu friendů a vklíněnců a bylo to akorát. Občas to kličkuje a tak není od věci cvakat lana na střídačku a nebýt líný prodlužovat smyčkami.

Druhá délka se skálou kvality prémiového struhadla
U všech štandů tvůrci chytře mysleli na pohodlí jističů.

Až na pátou transferovou délku je to pořád pěkné lezení bez zbytečné travní omáčky, což je v této obtížnosti příjemné překvapení. Lezení pořád za pět, ale místy poctivé. Skála kompaktní, ostrá, kroky pestré. Převažují kouty, ale najdou se i plotničky, vodní žlábky nebo vypečený komín ve 3. délce. Naopak štandy jsou na policích nebo jiných pohodlných místech. Plaisirkletterei jak se sluší!

Závěr třetí délky
Naplouváme do druhé poloviny cesty

Po 3. délce Kristinka zjišťuje, že cesta nemá 5 délek, jak myslela, ale 8. A k tomu v součtu 350 metrů. I tak ale leze s úsměvem dál, bouřka zatím stále nepřichází a my si užíváme krásný třídélkový kout v závěru. Z protější strany údolí se tu a tam ozvou hlasy, kde si jiná dvojka užívá lezení ve stínu.

Poslední 3 délky vedou neomylně krásným koutem
Závěr 6. délky
Na předposledním štandu

Po 4 hodinách lezení balíme lana a vyrážíme ještě omrknout vršek Grosser Kraxenberg o 150 metrů výš. Zatím jsme se jakž takž drželi harmonogramu, ale sestup se ukáže být zcela odlišnou kapitolou. Pravda, trochu jsme si to protáhli a dolů neběželi, ale i tak bych chtěl vidět toho optimistu, který mluvil o 2 hodinách. Nám sestup od konce lezení k autu zabere dlouhých 5 hodin a tak jen rychle skočíme do chladivého Steyru a fofrem domů za smečkou! Tohle byla túra #jakozastarejchcasu

A je posekáno!
Zašli jsme si pro vrcholovku na Grosser Kraxenberg
Pestrý sestup zahrnoval i slanění do odtrhovky
Kleines Paradies V+/350 m na Kraxenberg
Jakub

Author: Jakub

Zkouším všechno možné od lezení po skialp a nevalnou kvalitu maskuju univerzálností. Hodně fotím, občas něco natočím a hlavně jsem rád venku. Kromě čaje už mám rád i kafe a pořád ještě i brzké ranní vstávání.

One Comment

  1. Pingback: Plezírový Nebelflucht |

Napsat komentář

Required fields are marked *.



*